Grandinės ratams – tai ką būtina žinoti sunkvežimio vairuotojui

- Kategorijos : Patarimai

Nesuvaldomai į mūsų kraštus artėja žiema, tai reiškia slidžius kelius, užpustytas aikšteles, sunkiai užkariaujamas įkalnes. Šaltuoju sezonu sulaukiame daugiausiai skambučių su klausimais apie ratų grandines. Kaip žinia, sunkvežimių grandinių pasirinkimas yra itin didelis. Taigi, atsakysime į tokius klausimus kaip: kodėl jas reikia turėti sunkvežimyje, kaip jomis naudotis ir kokias pasirinkti?

Grandines ratams patartina turėti netgi tada, jeigu jūsų sunkvežimis sukiojasi tik Baltijos regione. Esant smarkiems temperatūrų pokyčiams, visada sulaukiame skambučio, kad vairuotojas įstrigo aikštelėje ir negali išvažiuoti. Tokiu atveju visuomet siūlome rinktis paprastesnes – segmentines grandines. Šios grandinės skirtos išbuksuoti iš vietos, o kaina  nesikandžioja. Tik reikia nepamiršti, kad šios grandinės skirtos išsijudinti iš vietos, o ne ilgam važiavimui.

„Alaska “ sunkvežimių grandinės mūsų asortimente karaliauja jau ne vienerius metus ir užsitarnavo gerą vardą vairuotojų tarpe. Šios grandinės gali būti sertifikuotos, X tipo, skirtos važiuoti į Austriją, taip pat, tinkamos ir Norvegijai bei Švedijai, arba nesertifikuotos, H tipo,  dygliuotos ir nedygliuotos. Dygliuotas grandines sunkvežimių vairuotojai renkasi važiuojant į Norvegiją, Švediją. Šios dar vadinamos ledo grandinėmis. Nedygliuotas H tipo grandines, dar vadinamomis sniego grandinėmis, vairuotojai gali naudoti visur Europoje, apart Austrijos ir Norvegijos (nors norvegai ir neprašo sertifikatų, pas juos svarbu, kad grandinės turėtų pastovų sąlytį su pagrindu, todėl tam tinkamos tik X tipo arba dvigubai tankesnės H tipo grandinės su dygliais).

Jeigu turite grandines, ir dėsite jas ant rato pirmą kartą, svarbu žinoti, kaip jas teisingai uždėti. Yra vienas svarbus faktorius – ant grandinės negalima užvažiuoti, ją reikia uždėti ant rato per viršų. Jeigu paguldysite grandinę ant žemės ir užvažiuosite ant jos, jūs labai smarkiai rizikuosite sugadinti tiek grandinę, tiek patį ratą. Užvažiavus ant grandinės, ji gali prarasti savo formą, ir galų gale nutrūkti. Jeigu grandinė nutrūks, yra didelė tikimybė, kad ji pradurs ratą. Taigi, nors uždėti grandinę per viršų pareikalaus šiek tiek daugiau darbo, bet mes labai smarkiai rekomenduojame skirti tam laiko ir važiuoti toliau saugiai!